1. De protestantse Hervorming
De hervorming van de kerk zou grote gevolgen hebben voor Europa. Simpel gezegd betekend de hervorming dat mannen als Maarten Luther de kerk willen veranderen oftewel 'hervormen'. De katholieke kerk zal dit echter niet toestaan en dus ontstaan er nieuwe kerken. De zogenaamde 'protestantse kerken'. De volgelingen van Luther zullen zich 'Lutheranen' gaan noemen.
In ons land wordt een andere hervormer populair. Johannes Calvijn.
Leer meer over het ontstaan en de gevolgen van de protestantse hervorming met aflevering 1 van 'De opstand tegen Spanje.'
Samenvatting
In het jaar 1500 is de katholieke kerk de enige officiële kerk van het Christendom. De paus in Rome is de absolute leider van de kerk en op papier moeten zelfs koningen en keizers hem gehoorzamen.
Het is mogelijk bij de kerk zogenaamde aflaten te kopen. Dit zijn papieren om al je zonden weg te wassen
Met een speciale aflaat van de paus was het mogelijk zelfs direct naar de hemel te gaan. Een soort van fast ticket zeg maar.
Er gingen al lange tijd stemmen op om de kerk te hervormen, te veranderen
Maarten Luther, een Duitse monnik en Bijbel geleerde zette de hele hervorming in beweging. Hij verzette zich tegen het idee dat men zonden kon afkopen. Hij vond dat gelovigen de kerk eigenlijk helemaal niet nodig hadden voor het beleven van hun godsdienst.
De Bijbel was altijd in het Latijn. Alleen de geleerden, oftewel de 1e stand, de geestelijkheid, had geleerd Latijn te lezen. Luther was een van hen. Hij vertaalde de Bijbel in het Duits, zodat iedereen hem kon lezen.
In 1517 schreef Luther 95 stellingen over zijn ideeën. Hij wilde graag de katholieke kerk hervormen, dus veranderen, om mee te gaan in zijn gedachten.
Het was de tijd, net na de middeleeuwen. Een nieuwe uitvinding, de drukpers zou ervoor zorgen dat Luthers ideeën zich veel sneller zouden verspreiden dan ooit mogelijk was.
En deze ideeën sloegen aan. Mensen konden zich heel goed vinden in het idee dat ze de kerk geen geld meer hoefden te betalen om naar de hemel te kunnen.
Ook veel leden van de 2e stand, de adel, vonden de ideeën van Luther goed. Zij betaalden vaak geld aan de kerk voor dezelfde reden en raakten soms zelfs land kwijt aan de kerk.
In de Nederlanden, toen nog onder Spaanse heerschappij sloegen de ideeën van een andere hervormer, Johannes Calvijn heel erg aan. Deze hervormer keerde zich vooral tegen de vele versieringen en rijkdommen in de katholieke kerk
Vragen bij het filmpje
Vraag 1:
De kerk werd enorm rijk aan de handel in aflaten verkoop. Lees de citaten uit de bijbel in Bron1 en vertel vervolgens waarom Luther tegen de rijkdom binnen de kerk was.
Bron1:
Mattheüs 19:21 “Jezus zei tegen hem: Wil je volmaakt zijn, ga heen en verkoop wat je bezit en geef aan de armen, dan zul je een schat hebben in de hemel; kom en volg mij.”
Spreuken 19:17 “ Hij die geeft aan de armen leent aan de Heer en hij zal beloond worden”
Vraag 2: Lees het volgende citaat van Luther en leg in eigen woorden uit waarom Luther de bijbel in het Duits liet drukken in plaats van het Latijn.
Bron: Maarten Luther: “Bid zelf en laat God zich zorgen over je maken”
Vraag 3: Tegenwoordig kan informatie snel verspreid worden door middel van het internet. Leg uit dat de pas uitgevonden boekdrukpers eenzelfde effect had op de verspreiding van het werk van Luther door Duitsland.
Vraag 4: Luther werd voor zijn werk door de Duitse keizer vogelvrij verklaard (hij viel niet onder de wet en had geen rechten meer) in Duitsland. De vorst van Saksen, Frederick III de Wijze, nam hem echter in bescherming. Leg uit waarom de vorst en andere edelen Luther beschermde tegen de kerk en de keizer.
Vraag 5: De Reformatie begon met Maarten Luther. Toch was het de leer van een andere hervormer die in Nederland populair werd. Hoe heette deze hervormer.
Vraag 6: Stel jij hebt geld nodig. Bedenk een manier net als de aflaat om geld afhandig te maken aan je klas.